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 CJEO Draft Formal Opinion 2024-026 addresses the ethical guidelines for a judge’s 

involvement in their child’s school fundraiser, and more specifically, whether a judge whose 

child is participating in a school fundraiser may send an internet link for donations to neighbors 

and friends who have already pledged to participate in the fundraiser in response to a solicitation 

from the child. 

  After receiving and reviewing comments, the committee will decide whether the draft 

opinion should be published in its original form, modified, or formally withdrawn.  (Rule 

9.80(j)(2); CJEO rule 7(d)).  Comments are due by September 13, 2024, and may be submitted as 

described below. 

 

How to Submit Comments  

 

  Comments may be submitted: (1) online; (2) by email to Judicial.Ethics@jud.ca.gov; or 

(3) by regular mail to: 

 

Jody Vakili 

Legal Advisor 

California Supreme Court Committee on Judicial Ethics Opinions  

350 McAllister Street  

San Francisco, California 94102 

 

Comments Due by September 13, 2024   

 

 At the close of the comment period, or after September 13, 2024, the committee will post on 

its website all comments that are not clearly identified as confidential. 

 

Attachment:  CJEO Draft Formal Opinion 2024-026 

https://www.judicialethicsopinions.ca.gov/public-comments-on-cjeo-draft-formal-opinions/?opinion-number=CJEO%20Draft%20Formal%20Opinion%202024-026%20Fundraising%20Activities%20for%20Child%E2%80%99s%20School
mailto:Judicial.Ethics@jud.ca.gov
https://www.judicialethicsopinions.ca.gov/opinions/invitations-to-comment/
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CJEO Draft Formal Opinion 2024-026 

 

FUNDRAISING ACTIVITIES FOR CHILD’S SCHOOL 

 
 

I. Question 

 

The Committee on Judicial Ethics Opinions (CJEO) has been asked to provide 

advice as to whether a judge,1 whose child is participating in a school fundraiser that 

requires donors to log on to a website to donate funds, may send an internet link for the 

fundraising website to neighbors and friends who have already pledged to participate in 

the fundraiser in response to a solicitation by the child.   

 

 
1  As used in this opinion, judge refers to all judicial officers, including trial court judges, 

appellate justices, and other judicial officers who are subject to the California Code of Judicial 

Ethics. (Cal. Code Jud. Ethics, canon 6A [anyone who is an officer of the state judicial system 

and who performs judicial functions is a judge within the meaning of the code and shall comply 

with the code except as otherwise provided].) 

 

http://www.judicialethicsopinions.ca.gov/
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II. Summary of Conclusions 

 

While judges may help plan fundraising activities for community and charitable 

organizations, including schools, they are prohibited from personally participating in that 

fundraising. A judge who emails a link to a fundraising website to friends and neighbors 

on behalf of the judge’s child would be participating in fundraising in violation of the 

code, even when the recipients of the email already agreed to donate. 

 

III. Authorities 

 

A. Applicable Canons 
 

Canon 2B(2):  “A judge shall not lend the prestige of judicial office or use the judicial 

title in any manner, including any oral or written communication, to advance the 

pecuniary or personal interests of the judge or others.” 

 

Canon 4C(3)(b):  “Subject to the following limitations and the other requirements of this 

code, . . . [¶] a judge may serve as an officer, director, trustee, or nonlegal advisor of an 

educational, religious, charitable, service, or civic organization not conducted for profit; . 

. .” 

 

Canon 4C(3)(c):  “Subject to the following limitations and the other requirements of this 

code, . . . [¶] a judge shall not serve as an officer, director, trustee, or nonlegal advisor if 

it is likely that the organization [¶] (i) will be engaged in judicial proceedings that would 

ordinarily come before 40 the judge, or [¶] (ii) will be engaged frequently in adversary 

proceedings in the court of which the judge is a member or in any court subject to the 

appellate jurisdiction of the court of which the judge is a member.” 

 

Canon 4C(3)(d)(i):  “Subject to the following limitations and the other requirements of 

this code, . . . [¶] a judge as an officer, director, trustee, nonlegal advisor, or as a member 

or otherwise [¶] (i) may assist such an organization in planning fundraising and may 

participate in the management and investment of the organization's funds. However, a 

judge shall not personally participate in the solicitation of funds or other fundraising 

activities, except that a judge may privately solicit funds for such an organization from 

members of the judge’s family or from other judges (excluding court commissioners, 

referees, court-appointed arbitrators, hearing officers, temporary judges, and retired 

judges who serve in the Temporary Assigned Judges Program, practice law, or provide 

alternative dispute resolution services); . . .” 
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Advisory Com. commentary foll. canon 4C(3)(d):  “Solicitation of funds or 

memberships for an organization similarly involves the danger that the person 

solicited will feel obligated to respond favorably if the solicitor is in a position of 

influence or control. A judge must not engage in direct, individual solicitation of 

funds or memberships in person, in writing, or by telephone except in the 

following cases: (1) a judge may solicit other judges (excluding court 

commissioners, referees, retired judges, court-appointed arbitrators, hearing 

officers, and temporary judges) for funds or memberships; (2) a judge may solicit 

other persons for membership in the organizations described above if neither 

those persons nor persons with whom they are affiliated are likely ever to appear 

before the court on which the judge serves; and (3) a judge who is an officer of 

such an organization may send a general membership solicitation mailing over the 

judge’s signature. 

 

B. Constitutional Provisions, Statutes, and Other Authorities 

 

 California Judges Association, Advisory Opinion No. 41 (1989, Rev. 1998) 

 

 California Judges Association, Judicial Ethics Update (2010, 2012) 

 

Rothman, et al., California Judicial Conduct Handbook, (4th ed. 2017) §§ 10:42, 

10:43, 10:53 

 

 

IV. Discussion  

 

Judges are encouraged to be actively engaged in their communities.  One 

meaningful way a judge may do so is by volunteering at their child’s school.  However, 

before participating in any capacity in a school fundraising event, a judge must consider 

whether the proposed assistance complies with the ethical requirements relating to 

fundraising.  

Within certain parameters, the code permits judges to be involved in, and hold 

leadership positions in, organizations that engage in fundraising, including educational 

institutions.  (Canons 4C(3)(b) [a judge may serve as an officer, director, trustee, or 

nonlegal advisor of certain community and charitable organizations]; 4C(3)(c) [a judge 

may not serve in a leadership position if the organization will be engaged in proceedings 
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that would ordinarily come before the court or will be frequently engaged in adversary 

proceedings in the court of which the judge is a member or in any court subject to the 

appellate jurisdiction of the court of which the judge is a member].)  In general, a judge 

may assist an educational, religious, charitable, service, or nonprofit civic organization in 

planning fundraising provided that the judge does not personally participate in the 

solicitation of funds or other fundraising activities.2  

The prohibition against personal participation in fundraising activities is supported 

by strong policy reasons.  First, personal solicitation by a judge presents a risk that the 

person solicited may feel obligated to donate funds because the requesting party is a 

judge.  (Advisory Com. commentary foll. canon 4C(3)(d) [purpose of the canon is to 

prevent “… the danger that the person solicited will feel obligated to respond favorably if 

the solicitor is in a position of influence or control.”])  Second, judges who personally 

participate in fundraising may be seen as impermissibly using their position to advance 

private interests even if those interests represent the best of intentions.  (Canon 2B(2) [a 

judge must not engage in activities that lend prestige of judicial office to further another’s 

pecuniary or personal interests].)  To recite the familiar Rothman refrain, the ban on 

personal participation in fundraising activities “does not contain an exception for 

worthwhile causes or extraordinary needs.” (CJEO Formal Opinion 2014-009 (Nov. 24, 

2014), pp. 1-2, citing Rothman, supra § 10.42, p. 556.) 

 The question presented to this committee highlights the careful consideration a 

judge must give when determining the extent to which they may ethically participate in 

their child’s school fundraising activities.  On the one hand, a judge may assist in 

planning and organizing a school fundraiser and may participate in the management and 

 

 
2  However, a judge may privately solicit funds for a community or charitable organization 

from members of the judge’s family or from other judges, excluding court commissioners, 

referees, court-appointed arbitrators, hearing officers, temporary judges, and retired judges who 

serve in the Temporary Assigned Judges Program, practice law, or provide alternative dispute 

resolution services.  (Canon 4C(3)(d)(i).) 
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investment of funds raised. (Canon 4C(3)(d)(i); Cal. Judges Assn., Judicial Ethics Update 

(2012), p. 7 [a judge may assist her Girl Scout daughter in loading and unloading Girl 

Scout cookies for a fundraiser and may stand near the cookie stand as long as the judge 

does not personally sell the cookies]; Cal. Judges Assn., Judicial Ethics Update (Feb. 

2010), p. 6 [a judge may serve on a committee to organize a fundraiser for the judge’s 

child’s preschool but the judge may not be listed as a co-chair of the committee]; 

Rothman, supra, § 10:53, p. 731 [a judge may organize or work in a fundraising 

telephone bank but may not make calls].)  On the other hand, a judge may not personally 

participate in solicitation of the funds or any other direct fundraising activities, even 

nominally, such as by sending an email with a link to the fundraising website.  (Canon 

4C(3)(d)(i); Cal. Judges Assn., Judicial Ethics Update (2012), p. 7 [a judge may not send 

an email to close friends recommending that they support a particular charity].)  

 Under the facts presented there is a significant risk that a judge who sends a 

fundraising email on behalf of their child may influence the recipient or inadvertently 

lend the power and prestige of the office for another’s pecuniary gain, even when the 

recipient has already verbally agreed to donate.  In this instance, a potential donor may 

feel added pressure to donate such that the donor cannot back out or donate less than the 

agreed-upon amount and may even compel the recipient to increase their donation.  The 

judge’s email could also create the impression that the donation will curry judicial favor.  

Accordingly, the committee advises judges who are considering whether to participate in 

fundraising events for a child’s school to be mindful of the important policy reasons 

behind the general prohibition on fundraising and to take a broad view of the scope of 

personal participation in fundraising. 

 

V. Conclusion 

 

The code permits and encourages judges to be members, and leaders, of 

community and charitable organizations that engage in fundraising activities and to assist 
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in planning and organizing those activities, but prohibits them from personally 

participating in any fundraising.  If a judge’s child solicits donations for a school 

fundraiser, the judge may not email donors a link to the fundraising website, even where 

they have already agreed to donate, because doing so would constitute personal 

participation in fundraising in violation of the code.   

 

 

 This opinion is advisory only (Cal. Rules of Court, rule 9.80(a), (e); Cal. Com. 

Jud. Ethics Opns., Internal Operating Rules & Proc. (CJEO) rule 1(a), (b)).  It is based 

on facts and issues, or topics of interest, presented to the California Supreme Court 

Committee on Judicial Ethics Opinions in a request for an opinion (Cal. Rules of Court, 

rule 9.80(i)(3); CJEO rule 2(f), 6(c)), or on subjects deemed appropriate by the 

committee (Cal. Rules of Court, rule 9.80(i)(1); CJEO rule 6(a)).  The conclusions 

expressed in this opinion are those of the committee and do not necessarily reflect the 

views of the California Supreme Court or any other entity. (Cal. Rules of Court, rule 

9.80(b); CJEO rule 1(a)).) 
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